BSAVA

Afgelopen april kreeg ik van mijn werkgever de kans om naar het vierdaagse congres BSAVA (The British Small Animal Veterinary Association) in Birmingham te gaan.

Dit is te vergelijken met de voorjaarsdagen zoals we die in Nederland kennen, maar dan groter.
We gingen met 2 dierenartsen en 2 paraveterinairen.
De reis begon helaas wel met flink wat vertraging op Schiphol door stakingen in Frankrijk, waardoor we pas laat in de nacht aankwamen in het hotel.
De volgende ochtend om kwart over acht zaten we al bij de eerste lezing, ja dat was een korte nacht.
Voor assistentes heeft de BSAVA de “Nursing Programme” het programma is over vier dagen verspreid. Het is verstandig om van te voren alvast te bedenken wat je allemaal wilt volgen, er zijn zo veel interessante lezingen.
Wat mij ook opviel was dat de lezingen zeker niet alleen door dierenartsen werden gegeven maar ook door veel ervaren nurses. En dat is juist leuk aangezien zij je veel praktische tips kunnen meegeven. Zoals warme handdoeken uit de droger gebruiken voor de pups tijdens sectio. Of bij een patiënt die langdurig in slaap wordt gehouden de bek en tong regelmatig vochtig te houden, dit voorkomt infecties. Controleer bij deze patiënten ook regelmatig de ogen op uitdroging en beschadiging.
Het sneller plaatsen van een neussonde bij dieren die niet eten, aangezien het dier thuis meestal ook al even niet meer eet. En natuurlijk niet te vergeten veel TLC.
Een van mijn favoriete sprekers was toch wel Megan Brashear uit de USA. Zij sprak zo vol enthousiasme, dus als je de kans krijgt moet je zeker eens een lezing van haar volgen.
De lezingen waren uiteraard in het Engels maar zeker goed te volgen en ik heb echt geen Engelse talenknobbel. En als je iets niet weet kun je het altijd nog terug lezen in het naslagwerk.
De organisatie was goed geregeld, er werd uiteraard goed om de inwendige mens gedacht tussen de lezingen door. Denk aan verse smoothies, Ben en Jerry ijs, fruit, lekkere lunch, gratis drank tijdens happy hour! In de avonduren kan je goed terecht bij de vele restaurantjes rondom het congresgebouw.
Wat zeker leuk is om mee te maken is het “Vetfest” wat op zaterdagavond werd gehouden. Een avond vol muziek, Engelse humor en disco, de voetjes gingen ieder geval van de vloer.
Na zo’n feestelijke avond ben je de zondagochtend nog niet zo helder en in het programma dacht ik nog een leuke lezing te zien staan over hypo’s bij suikerziekte: “What is a sugar glider and how do I nurse it”. Deze wilde ik graag nog volgen voordat we naar het vliegveld zouden gaan. Dus ik samen met mijn collega naar de lezing, we waren al wat laat. De man aan de deur vroeg nog: you’re sure that you want to go inside? Dus wij naar binnen en ik kijk op het scherm zie ik een vreemd pootje afgebeeld wat niet op een kattenpoot lijkt. Blijken we in een lezing te zitten over vliegende eekhoorns die gek zijn op suiker. En dat je de wc dicht moet houden omdat ze anders verdrinken… Ik gaf al aan dat ik geen talenknobbel heb.
Als je de kans krijgt om dit congres te bezoeken raad ik je het zeker aan want ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad en veel geleerd.
foto