Het assistenten consult

Het is alweer bijna november, het einde van mijn periode als paraveterinair van het jaar. Het was voor mij een hele ervaring en heb er zeker van genoten. Het bloggen was voor mij nieuw, in het begin vond ik dit wel wat lastig, maar ik kreeg er steeds meer handigheid in.

Vandaag in mijn laatste blog, wil ik het graag over het assistenten consult hebben. In onze praktijk krijgen wij als paraveterinairen de kans om onze eigen assistenten consulten te houden. Wij hebben verschillende consulten zoals een diabetesconsult, nierconsult, puppyconsult, gebitsconsult, afvalconsult en een algemeen assistenten consult voor nagels knippen en teken verwijderen.

Het leuke aan deze consulten is het klantencontact en dat het leerzaam is voor jezelf. Voordat wij konden beginnen aan het diabetes­ en nierconsult zijn wij eerst intern opgeleid door één van onze artsen. Zodat we over voldoende achtergrond informatie beschikken om eigenaar en dier te kunnen begeleiden.

Bij ons werkt het als volgt; een eigenaar komt eerst met zijn of haar huisdier bij de dierenarts op consult. Wordt er bij deze hond of kat bijvoorbeeld diabetes of chronisch nierfalen geconstateerd, dan zal de dierenarts de patiënt eerst behandelen en een behandelplan opstellen. Als de patiënt stabiel is, dan worden de vervolg afspraken bij ons ingepland.

Wat doen wij tijdens een consult?
Tijdens het diabetesconsult informeren wij hoe het met het de hond of kat gaat. We kijken naar de voeding, drinkpatroon, plast of drinkt het dier veel (pu/pd), is het dier levendig of sloom, ect.
We vragen de eigenaar of het lukt om insuline toe te dienen. Voor veel eigenaren is dit in het begin erg lastig niet alleen het prikken, maar ook dat het op vaste tijden moet gebeuren. Wijk je daar van af, dan kan de patiënt onstabiel worden. We proberen de eigenaar hier zo goed mogelijk in te begeleiden.
Tijdens het consult controleren we het glucose gehalte in het bloed. De uitslag bespreken wij met de dierenarts en het advies wordt doorgegeven aan de eigenaar.

Het nierconsult werkt ongeveer hetzelfde als het diabetesconsult. We informeren eerst weer naar de hond of kat, daarnaast kunnen er aanvullende onderzoeken uitgevoerd worden zoals; bloedonderzoek, urine­onderzoek en bloeddrukmeting. Het voordeel van deze consulten is dat de hond of kat beter begeleid kan worden met zijn of haar aandoening. Doordat we ze regelmatiger controleren zullen kleine veranderingen sneller opvallen, waardoor we eerder het behandelplan kunnen aanpassen. Uiteraard gaan deze consulten allemaal onder begeleiding van de dierenarts.

De ervaring leert dat eigenaren het erg prettig vinden om bij een vaste paraveterinair op consult te komen. Wij hebben tenslotte meer tijd voor eigenaar en dier dan de dierenarts. De paraveterinairen zijn makkelijker te benaderen via de mail of telefoon waardoor de eigenaar sneller kan worden geholpen.
Voor ons is het erg leerzaam en interessant om eigenaar en patiënt te kunnen begeleiden.
Lijkt het je leuk om dit ook op de praktijk te gaan doen, is het misschien een idee om het te bespreken.

Ik heb erg genoten van mijn titel als paraveterinair 2014 en wil jullie allemaal bedanken voor het lezen van mijn blogs.

Alice Kondylakis

foto