It is summer time!

Dat betekend drukte in het dierenziekenhuis. Vandaar dat deze blog even op zich liet wachten…

In deze periode van het jaar zien we de meeste patiënten, bijvoorbeeld veel katten die van het balkon afvallen, patiënten met een allergische reactie en veel spoedgevallen. Onze opname zit vol met dieren met allerlei problemen, zoals een kat met een permethrin vergiftiging tot aan een hond met calcium tekort na de geboorte van haar pups… lekker druk dus!

Zo ook werd Toetie bij ons binnen gebracht, een kitten van 12 weken. De krabpaal was bovenop haar gevallen tijdens een klimpartij. Haar achterpoot was daardoor net boven de knie gebroken (distale botfractuur femur). Een operatie was de enige oplossing om de achterpoot te redden. Op zich is dit natuurlijk geen probleem, alleen het gaat wel om een kitten van 12 weken. Pediatrische patiënten moeten anders behandeld worden dan volwassen dieren. De reden is dat niet alle organen volledig ontwikkeld zijn waardoor een operatie erg belastend kan zijn voor zo’n jong dier.

Voor pediatrische patiënten is het bijvoorbeeld moeilijk om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Dus zorg ervoor dat je van tevoren al met het opwarmen begint.
Warm het infuus van te voren op en plaats de patiënt zelf ook al in een lekker warm hok. Patiënt goed inpakken tijdens de operatie is ook belangrijk, bijvoorbeeld met aluminium folie over de pootjes.

Het is belangrijk dat je samen met de arts van tevoren bespreekt wat voor sedatie er wordt gegeven en een plan maakt voor de pijnstilling.
Tijdens een nascholing heb ik geleerd dat het erg belangrijk is, dat pediatrische patiënten goede pijnstilling krijgen, anders kunnen ze de rest van hun leven overgevoelig zijn voor pijn. Dat wil je natuurlijk niet. Voor Toetie hadden we een continu pijn-infuus tijdens en na de operatie.

Tijdens de operatie is het belangrijk om de bloedglucose te meten, deze kan bij een jong dier namelijk nog wel eens erg laag worden. Dit kan zeer gevaarlijk zijn. Dit komt omdat de lever nog niet volledig ontwikkeld is. Daarom adviseren wij om jonge dieren voor de operatie zo kort mogelijk nuchter te houden.
In plaats van bij volwassen dieren, waarbij we ze 12 uur van te voren nuchter willen hebben. Na de operatie controleer ik ook nog een paar keer de glucose, vooral als het dier niet goed wakker wil worden. Zodra ze goed wakker zijn biedt ik ze wat eten aan.

Na de operatie is Toetie goed wakker geworden in onze couveuse, echt fijn zo’n apparaat. Het dier is hier makkelijk in warm te houden en je kunt extra zuurstof toedienen. Wat de recovery zeker bevorderd. Soms heeft een humaan ziekenhuis een couveuse over en kan je deze overnemen, ik zou zeggen vragen staat vrij!

Bij Toetie is de operatie succesvol verlopen. Persoonlijk haal ik veel voldoening uit deze patiënten omdat je als assistente een belangrijke rol speelt tijdens de bewaking en monitoring van het dier. Het is fijn als het dier mede dankzij jou oplettendheid en verzorging weer gezond mee naar huis kan… ;)

foto  foto 1  foto 2  foto 3